Autor Wątek: Multikonto FTP  (Przeczytany 667 razy)

Offline amii

• Nowy użytkownik
  • *
Multikonto FTP
« dnia: Wtorek, 01 Czerwiec 2010, 14:28:30 pm »
Witam
Wie ktoś czy z PLESKA można stworzyć multikonto FTP obsługujące wiele domen. Do tej pory ustawienia FTP było definiowane osobno dla każdej domeny.

Przy dużej ilości domen wygodniejsze było jednak multikonto a nie chcę mi się wierzyć, że PLASK czegoś takiego nie oferuje.
Firma amii sprzedajemy i produkujemy alkomaty oraz
filtry do wody

Offline jacek

• XXL-WEB.PL
  • Administrator
  • Użytkownik
Odp: Multikonto FTP
« Odpowiedź #1 dnia: Piątek, 11 Czerwiec 2010, 09:40:51 am »
Z całą pewnością nie ma takiej funkcji. Również w samym linuxie uprawnienia takie posiada jedynie root.

Offline szluga

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Piątek, 18 Czerwiec 2010, 17:04:32 pm »
Z całą pewnością nie ma takiej funkcji. Również w samym linuxie uprawnienia takie posiada jedynie root.
*Niestety tutaj się nie zgodzę, jest możliwość stworzenia konta FTP, które obsługiwałoby wiele vhost'ów lecz wiąże się to z licznymi problemami w bezpieczeństwie. Najprościej (a zarazem najniebezpieczniej) jest stworzyć user'a, który miałby dostęp np. do folderu wyżej (zamiast /var/www/test.pl/httpdocs/ na /var/www/). Lecz jak to odnosi się do Plesk'a - nie jestem pewien.

*-Testowane na Debian Lenny

Offline szluga

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Poniedziałek, 02 Sierpień 2010, 14:45:01 pm »
Mogę dodać, że takowa możliwość wspierana przez samego Plesk'a istnieje w wersji 10.x. Lecz jak wiadomo wersja 10 jeszcze nie została wprowadzona, trwają testy.
Oto kilka nowych możliwości w Plesk 10:
- Hosting Mulitomenowy
To nic innego jak zastosowanie wielu domen dla jednego hostingu z możliwością nadania domeny/subdomeny na dany katalog.
- MultiFTP
Możliwość tworzenia nielimitowanej ilości kont ftp z wskazaniem na katalogi.
- Nowa, odświeżona wersja panelu do zarządzania hostingiem dla klienta końcowego.
- Health Monitor
Pomaga nadzorować stan serwera, zużycie zasobów, temp, itp